• ca   es

HABITATGE ECOEFICIENT A TIANA, BARCELONA

can tomeu

En el desenvolupament d’aquest habitatge aïllat al Maresme s’ha donat prioritat a criteris d’eficiència energètica. Els paràmetres d’arquitectura passiva utilitzats en projecte, la construcció preindustrialitzada de l’estructura, el muntatge en sec de façana i  paraments interiors, l’energia utilitzada i la ventilació mitjançant pous canadencs, fan que puguem parlar d’un habitatge ecoeficient.

un solar ben orientat

Després de considerar altres emplaçaments, acompanyant als promotors en la cerca  d’un solar òptim, es va trobar una parcel·la orientada a sud, amb unes proporcions adequades i amb un desnivell que permetia absorbir, amb els mínims moviments de terres, les dues plantes que havia de tenir l’edifici: una planta d’accés, amb el programa complet d’un habitatge, i una planta inferior, vinculada amb el garatge, amb la part del programa destinada als nens.
La posició de l’edifici en la parcel·la permet que tots els espais tinguin ventilació creuada i llum natural. Els serveis se situen a la façana nord, mentre els espais principals de la casa tenen façana a sud, amb sortida a la terrassa amb piscina, o bé al pati del nivell inferior.

esboç_casa_unifamiliar_pati

construcció preindustrialitzada i en sec

L’estructura de l’habitatge és de taulers contralaminats de fusta (el que s’anomena CLT). Aquest sistema preindustrialitzat permet treballar a taller amb un control exhaustiu del producte, tenint un temps de muntatge molt reduït. També facilita la instal·lació  d’una façana ventilada, acabada en pedra natural col·locada en sec. La coberta, també ventilada, dóna continuïtat a l’aïllament, situat a la cara exterior dels tancaments, en una posició prèvia a la cambra d’aire.
Les divisions interiors, de cartró-guix, segueixen la lògica de la construcció en sec.

 

aerotèrmia i pous canadencs

La casa s’escalfa mitjançant una instal·lació de terra radiant, que s’alimenta amb aerotèrmia, un sistema de producció de fred i calor amb un alt rendiment, ja que es tracta d’un equip que no genera calor per si mateix, sinó que el bombeja d’un lloc (focus fred/aire exterior) a un altre (focus calent) a partir de l’aportació d’una petita quantitat d’energia elèctrica.
Com que l’edifici està molt ben aïllat, sense ponts tèrmics, el que cal és garantir-ne la ventilació de l’aire interior. En aquest cas es fa mitjançant pous canadencs, un sistema que consisteix en la instal·lació de tubs sota terra, a la profunditat adequada, que en el seu recorregut faciliten un intercanvi de calor, entre l’aire que hi circula i el terreny.

1401-can-tomeu-01

a l’obra

situació: Tiana, Maresme data: 2014 col·laboradors: Galo Pujana arquitectura tècnica: Daniel Cordobés càlcul d’estructura: Toni Casas auditoria energètica: Efiener Enginyeria SLP constructora: Sabater Construccions

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

chez bernard

Una segona residència entre pins i alzines. respecte pel lloc…

udeu arquitectura

ca la pilar

En dos projectes paral·lels es desenvolupen dos habitatges aïllats en…

udeu arquitectura

quatredú

Els pares tenien un solar massa gran, amb una casa,…