• ca   es

DISSENY DEL CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA VIA SEPULCRAL ROMANA DE LA PLAÇA DE LA VILA DE MADRID A BARCELONA

vila de madrid

El Centre d’Interpretació de la Via Sepulcral Romana de la Plaça de la Vila de Madrid, que s’integra a la xarxa de Centres Patrimonials del MUHBA, està situat al nivell del jaciment que, des dels anys 50, deixa veure les restes arqueològiques de la necròpoli i les traces de l’antiga via que entre els segles I i III donava accés a Barcino.

un petit magatzem que s’obre a la via sepulcral

Sota la plaça, un soterrani de dimensions reduïdes (no arriba als 100m²) s’obre a la antiga via, emmarcant-la amb un forat en façana de format cinematogràfic. Aquesta obertura ha permès donar continuïtat a la traça de la Via Sepulcral a l’interior de l’espai.

disseny-centre-interpretaci

portar a l’espai interior la idea de jaciment

Aconseguir la major integració possible entre el jaciment i el centre d’interpretació, afavorint la continuïtat visual entre interior i exterior.
Es tracta de vestir un espai residual, baix de sostre, dominat per la forta presència de dos pilars i dues jàsseres de dimensions considerables, amb el suport museogràfic que ha de rebre el contingut del centre d’interpretació. El tractament de les parets que delimiten el centre respon a la voluntat de portar a l’espai interior la idea de jaciment, d’excavació escarpada en un nivell inferior al de la ciutat del segle XXI.

la geometria i el material dels elements evoquen una excavació

Amb aquest propòsit es planteja una seqüència de panells resolts geomètricament mitjançant triangulacions, que confereixen dinamisme a l’espai alhora que evoquen els talls del terreny en l’excavació del jaciment.
L’estètica industrial del material utilitzat, plafons de fusta-ciment sense polir,de color gris fosc, amb impressió directa dels continguts, aporta connotacions d’austeritat a la geometria abrupta de les particions, defugint d’un acabat excessivament polit.

elements-expositius-plànols

La geometria de les vitrines a paret, reforça la idea de tall en l’excavació, de la mateixa manera que les vitrines exemptes que, evocant un dau extret del terreny, contenen els objectes en forats escarpats.
Per tal de reforçar la traça de la via, aquestes vitrines, que contenen els enterraments, se situen seguint la disposició de les tombes a l’exterior.

planos-exposición-muhba

Situació plaça de la Vila de Madrid, Barcelona
Redacció 2009

crèdits

promotor: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) col·laboradors: William Barcia producció: Produccions Calidoscopi SA fotografia: Julio Ungidos

M’agrada el que he vist, vull un pressupost

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

muhba el call

La museografia de l’espai Muhba El Call té com a…

udeu arquitectura

viatge mar enllà

La Sala Capmany del Museu Marítim de Barcelona acull l’exposició…

udeu arquitectura

salomó ben adret

L’exposició temporal Salomó ben Adret de Barcelona, 1235-1310. El triomf…

udeu arquitectura

ebre

Disseny museogràfic de l’exposició permanent sobre arqueologia  Les Terres de l’Ebre: de…