• ca   es

DISSENY DE L'ESPAI DEL MUSEU D'HISTÒRIA DE BARCELONA AL CALL

muhba el call

La museografia de l’espai Muhba El Call té com a premissa aconseguir l’atmosfera pròpia d’una llibreria de vell, o més ben dit, de la rebotiga d’aquesta llibreria. Des d’un principi es pensa en un espai que permeti dues lectures: una de dinàmica, amb la que copsar els conceptes bàsics i el fil del discurs proposat, i una segona lectura més reposada, per aprofundir en tots aquells punts que despertin l’interès del visitant. És per això que cal que sigui un lloc acollidor, on vingui de gust passar-s’hi una bona estona.

la rebotiga d’una llibreria de vell

Perseguint aquest propòsit, es pren com a model la configuració de l’espai de llibreries i biblioteques: plans verticals perimetrals que emmagatzemen tot els continguts, que, si cal, es consultaran en els plans horitzontals, amb una posició central i protagonista respecte a l’espai.
L’àmbit de lliure accés es configura en una franja paral·lela a façana on té lloc la recepció de visitants; un cop s’accedeix a l’exposició, el mobiliari articula el discurs museogràfic i estructura l’espai.
dibuix_projecte_museu_call

 la gran biblioteca

La planta primera té una configuració clarament centralitzada, amb un discurs que arrenca a partir d’una projecció zenital en la taula disposada al mig de l’espai. La gran biblioteca a la que fa referència el discurs que alberga el primer pis es pot consultar en els punts de lectura de sobretaula. Els altres tres mòduls acullen monografies de tres dels autors més importants del Call: Bar Hiiya, Hasdai Cresques i Ben Adret.

dibuix_exposició_museu_call

atmosfera clàssica i decadent versus tecnologia i modernitat

Els materials que s’utilitzen busquen un contrast entre el vell i el nou, entre aquesta atmosfera clàssica i decadent i la imatge fresca i contemporània amb la qual es presenten els continguts. Es proposa treballar amb estructures de fusta de pi acabades amb un contraplacat xapat en roure. Per la presentació dels continguts s’utilitza el vidre: ja sigui per obtenir la transparència de les vitrines, integrant els audiovisuals mitjançant làmines tàctils, o bé com a suport de la gràfica i els textos serigrafiats.
La llum natural es filtra mitjançant cortinatges de vellut, que doten l’espai d’una component escenogràfica.

detall_moble_expositiu_call

Situació placeta de Manuel Ribé s/n, Barcelona
Construcció 2015

crèdits

promotor: Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) col·laboradors: Pau Martínez Just càlcul d’estructura: Toni Casas disseny gràfic: Cordova-Canillas producció: Croquis infografia: Iñigo Bilbao fotografia: Julio Ungidos

M’agrada el que he vist, vull un pressupost

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

CIDT Baix Ebre

La creació del Centre d’innovació i desenvolupament turístic del Baix…

udeu arquitectura

salomó ben adret

L’exposició temporal Salomó ben Adret de Barcelona, 1235-1310. El triomf…

udeu arquitectura

vila de madrid

El Centre d’Interpretació de la Via Sepulcral Romana de la…

udeu arquitectura

ebre

Disseny museogràfic de l’exposició permanent sobre arqueologia  Les Terres de l’Ebre: de…