• ca   es

EXPOSICIÓ PERMANENT AL MUSEU DE LES TERRES DE L'EBRE, A AMPOSTA

ebre

Disseny museogràfic de l’exposició permanent sobre arqueologia  Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana al Museu de les Terres de l’Ebre.

esborrar els límits per posar en valor els objectes

Aconseguir que les reduïdes dimensions de l’espai es desdibuixin, permetent que les peces a exposar destaquin, ja sigui com a objectes o bé com a conjunts.

una pell contínua sobre elements modulars

El discurs històric, lineal, es distribueix en el perímetre de la sala, mitjançant mobles modulars que combinen el pla vertical (amb textos, gràfica i vitrines) amb la superfície horitzontal destinada a la gràfica de detall i els objectes petits.
El mobiliari central estructura la sala en quatre àmbits històrics (prehistòria, protohistòria, món romà i edat mitjana), alhora que allotja els continguts temàtics de cada un d’ells (avituallament, creences i el món de la mort).
Una pell contínua de vidre allotja textos, gràfica, objectes i imatges audiovisuals. Els reflexos que aquesta provoca donen amplitud a l’espai sense interferir en la lectura.

matisos de llum i color en el tractament de la gràfica i els objectes

El disseny constructiu dels mòduls expositius es basa en una estructura de DM, a la que se superposa un pla de vidre que conté la gràfica, alhora que fa de tancament per les vitrines i de pantalla per les retroprojeccions.
El coronament superior dels mobles integra la reixa dels equips de climatització de la sala, que s’aprofita per la ventilació dels equips audiovisuals.

Es juga amb dos tons de grisos: un de més fosc, per l’envolupant (parets, sostre, sòcol) amb el que s’intenta esborrar els límits de la sala, per no evidenciar la falta d’alçada, i també utilitzat en l’interior de les vitrines, per destacar les peces, la major part de ceràmica; i un gris més suau per als vinils, que delimita les superfícies gràfiques.
La il·luminació dels textos i la gràfica de la superfície es resol amb banyadors, en contraposició amb els leds utilitzats en les vitrines. La resta de llum l’aporten els interactius i les pantalles retroil·luminades dels audiovisuals. Aquestes es disposen al final de cada àmbit, en el mòdul sobre el món de la mort. La disposició d’aquests mòduls fa que el so no es barregi entre àmbits.

Situació Museu de les Terres de l'Ebre, Gran Capità 34, Amposta (Montsià)
Construcció 2011

crèdits

promotor: Museu de les Terres de l’Ebre producció: Produccions Calidoscopi SA fotografia: Julio Ungidos

M’agrada el que he vist, vull un pressupost

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

muhba el call

La museografia de l’espai Muhba El Call té com a…

udeu arquitectura

salomó ben adret

L’exposició temporal Salomó ben Adret de Barcelona, 1235-1310. El triomf…

udeu arquitectura

fundació Palau

L’espai expositiu destinat a la col·lecció de Palau i Fabre modifica…

udeu arquitectura

vila de madrid

El Centre d’Interpretació de la Via Sepulcral Romana de la…