• ca   es

HABITATGE ENTRE MITGERES AL NUCLI ANTIC DE VILANOVA I LA GELTRÚ, BARCELONA

fossar vell

En aquest habitatge entre mitgeres conflueixen les dualitats:
orientació nord – orientació sud
relació amb l’espai exterior urbà – relació amb l’espai interior domèstic
tradició – contemporaneïtat
contenció – llibertat
construcció tradicional – construcció industrialitzada
públic – privat

un solar entre mitgeres al carrer Fossar Vell, Vilanova (Barcelona)

L’habitatge se situa al nucli antic de Vilanova i la Geltrú, molt a prop del campanar de l’esglèsia de Sant Antoni. L’edifici recupera el volum de la construcció original que ocupava el solar, donant façana al carrer Fossar Vell, i obrint-se a un pati a través de la façana posterior.

dues façanes, dos llenguatges

La façana nord al carrer Fossar Vell respon a una normativa estricta de relació amb l’entorn urbà i a l’estètica del nucli antic. És continguda i mesurada, recuperant la simetria i el decreixement de la proporció dels forats en alçada, amb materials sempre petris (arrebossats i pedra natural) per la part opaca i de fusta per les obertures. Balcons amb baranes de fosa, amb motllures al cantell del seu forjat, finestrals amb persianes de llibret i l’arc rebaixat de la porta d’accés.
Tot plegat, amb la finalitat d’integrar-se al màxim a l’entorn urbà, protegir-se de l’orientació nord, respectar la tradició i accentuar la privacitat de l’habitatge.

La façana sud, al pati interior, s’allibera de la contenció de la façana pública de l’edifici. S’obre al màxim a l’entrada de la llum solar, a l’espai exterior privat de terrasses, patis, porxos i pèrgoles, i ho aconsegueix gràcies a un esglaonament en secció de la construcció, que permet fer arribar la llum del sol a gairebé tots els espais de la casa.

diàleg entre tradició i modernitat

En la construcció s’estableix un diàleg entre tradició i modernitat. La volta a la catalana del sostre de la planta baixa es contraposa al sistema industrialitzat de la coberta ventilada de fusta.
Paviments de rajola fina allà on hi ha calefacció per terra radiant, i de fusta per als espais calefactats amb radiadors.
Obertures contingudes a nord, amb tancaments de fusta,  i les màximes obertures a sud, amb fusteries d’alumini.

rehabilitació-casa-entre-mitgeres

 

A l’obra

Situació carrer Fossar Vell, Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Redacció 2014
Construcció en construcció
Superficie 196,80 m2

crèdits

col·laboradors: Pau Martínez Just arquitectura tècnica: Joan Just Caro càlcul d’estructura: Toni Casas constructora: GOVARO Empresa Constructora

M’agrada el que he vist, vull un pressupost

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

ca la carme

Una casa de cos a Marçà en diàleg amb la tradició. una…

udeu arquitectura

ca la neus

Una casa de caps de setmana que s’obre a la vall.…

udeu arquitectura

mas de manou

Rehabilitació d’un mas, recuperant-ne el volum original i reconstruint un record…

udeu arquitectura

casa h2

En aquest habitatge entre mitgeres el desnivell del solar esdevé l’estratègia…