• ca   es

RECUPERACIÓ DE L’ANTIGA SENDERA AL CASTELL DE MÓRA D’EBRE

sendera

Projecte de recuperació d’un antic camí de ferradura que uneix la façana fluvial amb el Castell de Móra d’Ebre.

L’antiga sendera pujava al castell des del camí de sirga, aquell que s’utilitzava per arrossegar els llaguts riu amunt. Aquest traçat, perdut entre solsides de marges de pedra seca i talussos esllavissats, relacionava dos punts crucials del municipi: el final del passeig del riu, on actualment hi trobem l’embarcador, el club nàutic, l’antiga plaça de braus (i que té continuïtat fins a Ascó pel GR-99) amb el casc antic del poble, coronat pel castell d’origen islàmic declarat Bè Cultural d’Interés Nacional.

plànol-sendera

el paisatge com a patrimoni

La recuperació de la sendera com a passeig que connecta el patrimoni natural amb el patrimoni cultural del territori obre noves possibilitats de cara a un potencial turisme fluvial, però sobretot descobreix racons i visuals als veïns de la població. La nova geometria d’aquesta drecera es desenvolupa entre els horts, les oliveres, les atzavares i amb la mirada posada sobre l’aubadera i el paisatge de ribera.
El traçat creua els talussos cercant la plena integració en el paisatge, conscient que tota la Cubeta de Móra hi té els ulls posats.

sendera-castell-mora-ebre

dibuixar la topografia

Partint d’una intervenció prèvia que havia consolidat els talussos que delimitaven l’antiga sendera, s’incorpora el límit que defineixen com a element de projecte. Del respecte per aquest gest sinuós de la topografia neix la geometria d’aquesta cinta que s’enfila muntanya amunt.

secció-constructiva-sendera

El formigó, acabat en els murs amb un estuc que busca els cromatismes de la Ribera, i la pedra natural, dialoguen discretament per integrar la intervenció en el territori.

una nova mirada sobre l’ebre

El nou recorregut s’aprofita de cada racó, de cada trencat, per descobrir noves visuals, noves maneres de mirar sobre el riu.
La barana de ferro que perfila la línia que delimita la sendera s’obre en els punts que el camí treu el nas per de descobrir un paisatge fluvial encara desconegut.

Situació Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre)
Redacció 2017

crèdits

promotorINCASÒL i Ajuntament de Móra d’Ebreu  col·laboradors: Olga Virtanen, Cristina Avilés  arquitecte tècnic: Teresa Arnal  càlcul d’estructura: Sebastià Fernàndez  constructora: Jaén Vallés S.L.  fotografia: Julio Ungidos

 

M’agrada el que he vist, vull un pressupost

ALTRES TREBALLS

udeu arquitectura

mas de manou

Rehabilitació d’un mas, recuperant-ne el volum original i reconstruint un record…

udeu arquitectura

hotel d'entitats

Recuperar un equipament municipal amb molta història, per rebre nous…

udeu arquitectura

ebre

Disseny museogràfic de l’exposició permanent sobre arqueologia  Les Terres de l’Ebre: de…

udeu arquitectura

l'antiga fusteria

Una vella fusteria entre mitgeres transformada en un habitatge que…