• ca   es
21/12/2012

upper lawn

A principis dels anys 60 l’Alison i el Peter Smithson, una jove parella d’arquitectes britànics, es van construir una caseta de camp per passar-hi els caps de setmana amb els seus fills.

Durant els anys que la van habitar, l’Alison va escriure un diari sobre les seves estades a Upper Lawn:

casanostra-upper lawn 00-allison

1966. 1. 29-31. Mitja lluna; núvols alts, de tempesta, la nit del dissabte; comencen les campanetes blanques. Escales de corda penjades en els faigs.

1969. 2. 14-17. La terra està dura, però no hi ha neu. Campanetes blanques poden veure’s des de la cambra de bany, al llarg de tota la corba de la vella paret, sota les canyes de les groselles.

1970. 2. 13-17. Neu. En el matí, totes les finestres amb dissenys de Jack Frost. El sol molt calorós, neu a la terrassa, fosa, també al llarg i sota la paret exterior de la cambra de bany, revelant campanetes blanques. Pitroig molt bell. Vent fred. Temps de sorbets, així que a l’hora de menjar i sopar, els gerros grans plens amb la  pols de neu més neta.

casanostra-upper lawn 01-hivern

1973. 1. 12-14. La caseta de camp humida en arribar. El roser aixecat de la prunera i lligat al pal d’electricitat.

1975. 2. 1-2. Llot a l’interior de la tapadora acrílica del pou. No hi ha senyals del pitroig, un hivern sense ell; estranyo no tenir cap substitució a l’estiu (el niu abandonat en un dels xiprers del racó), com si el vell, últimament, no hagués fet el seu niu, sinó que va mantenir als altres fora del seu territori fins que va morir.

Amb el mateix rigor que descriu el lloc, van interpretar-lo per construir un refugi on gaudir d’aquest entorn:

“La casa es troba situada en un paisatge anglès del segle XVIII amb la deliberada intenció de gaudir dels seus plaers i de la seva història i de sotmetre’s a les seves estacions, admetent la malenconia que la quietud i els seus canvis estacionals poden comportar”.


Van comprar un terreny que havia format part d’una antiga granja, envoltat d’un mur de pedra, amb un petit cottage (casa rural anglesa) construït contra aquest mur.

casanostra-upper lawn 00-desconegut

En van enderrocar les parts més afectades, però  van conservar alguns elements com el mur, les finestres que s’hi obrien i la xemeneia.

casanostra-upper lawn 01-aiert

La nova construcció, una capseta de vidre que s’obria al jardí, estava construïda amb el sistema del ballon frame, un entramat lleuger de llistons de fusta que funcionen com un conjunt de petites bigues i pilars units entre sí.

casanostra-upper lawn 02-aiert

casanostra-upper lawn 05-alison treballant Es tractava doncs d’un petit refugi on experimentar amb materials i sistemes nous, i on assajar noves maneres d’habitar. Els tancaments de la planta baixa s’obrien al pati sempre que el clima ho permetia, creant un espai interior-exterior, sense usos predeterminats.

casanostra-upper lawn 06-estiu

A la planta primera no hi havia divisions ni mobles: només matalassos i coixins. La façana, tota de vidre i sense cap protecció, havia de captar el sol d’hivern, i ho feia; però a l’estiu es convertia en un forn… De tot se n’aprèn!

“El pavelló es va dissenyar amb la idea de que fos un artifici les pautes d’ocupació del qual es poguessin modificar… un encast d’estances i d’espais petits de jardí capaç de sintonitzar amb les estacions, amb els canvis de model d’ús familiar, amb les variacions de la sensibilitat personal.”

casanostra-upper lawn 07-façana exterior

Per situar-vos us direm que els Smithson van iniciar la seva activitat professional en un moment en que es començava a revisar el que es va anomenar Moviment Modern. Durant un llarg període de temps s’havia trencat amb el passat (recent) de l’arquitectura i amb els sistemes constructius tradicionals. Ara tocava reconciliar-se amb aquesta tradició i recuperar la importància que te el lloc a l’hora de projectar un edifici (és sorprenent com en són de vigents, aquests propòsits!).

casanostra-upper lawn 08-dinant a fora

Si en voleu més informació us recomanem aquest enllaços (alguns d’ells també han estat entre les nostres fonts):

Les entrades dels blocs arquitecturas silenciosas i arquitectures 234 

El treball de recerca ‘Tradición y nuevos materiales. Los Smithson en Upper Lawn 1958-1962, un pabellón experimental sobre una granja inglesa del siglo XVIII’ d’Ana Rodríguez García.

L’estudi de Sergison Bates Architects va rehabilitar el Solar Pavilion l’any 2004. Aquí trobareu informació del projecte.

Un recull de fotografies actuals de Seier + Seier a Filickr

Un article al TECTÓNICAblog.

I el recull més complert de fotos d’ara i abans a l’slidshare de Miguel Ortega

Comparteix aquest post!

Deixa un comentari

* Camps obligatoris