• ca   es
09/08/2012

el til·ler

 

El 13 de març de 2010 el Sergi va tenir el seu regal d’aniversari: un til·ler. L’havia demanat i li va arribar, i tan que li va arribar… en un camió-grua!

casanostra 01-el tiler

La plantada va ser en família i tots hi vam posar el nostre granet de sorra.

L’arbre es va comprar als Viveros Ebro, a Miravet, uns vivers de més de 40 anys d’història. Assessorats pel nostre cunyat, que és enginyer tècnic agrònom i ha treballat molts anys en jardineria, vam escollir la Tilia tomentosa o til·ler platejat.

Caigut del cel

Una mica més….

04

Que no quedi tort…

… i ja està.

Ja podem marxar!

tilia_cordata

Els til·lers són arbres de bon volum de creixement i que arriben a viure fins a 900 anys, aconseguint entre 20 i 40 m d’altura, amb fustos rectes de fins a un metre de diàmetre, caducifolis. Les fulles són cordiformes, amb vora serrada, de fins a 20 cm d’ample, de color verd fosc en el feix i verd clar platejat en el revés, fortament aromàtiques. Les flors d’aquest arbre són molt aromàtiques, en forma de petits gutims grocs amb una bràctea allargada. Aquestes són conegudes per les seves propietats curatives per combatre encostipats, o altres afeccions. També són usades com tranquil·litzants o somnífers preparant-se en forma d’una infusió o te anomenada tila. Alguns estudis recents han descobert en les seves flors efectes hepatoprotectores. Són molt visitats per les abelles per obtenir pol·len.
S’utilitzen amb freqüència per repoblar carrers i places.

logovivebro

Comparteix aquest post!

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

Guarda el teu nom, email i lloc web en aquest navegador per la pròxima vegada que comenti.