• ca   es
17/09/2013

heura a l’Antigua fusteria I

 

L’any 2004, el Xavi i l’Heura ens van encarregar el que seria un dels primers projectes d’UDEU: la rehabilitació d’una antiga fusteria a Benissanet (Ribera d’Ebre) per anar-se-n’hi a viure.

La construcció tenia sortida a un gran pati, presidit per un volum en planta baixa que havien ocupat els galliners i que ara passaria a acollir les principals estances de la casa. Com que a la Ribera, tot i gaudir de clima mediterrani, les temperatures a l’agost són força elevades, i donat que part del programa de l’habitatge tenia lloc sota coberta, els vam proposar una coberta ventilada.

En una coberta ventilada, entre la barrera impermeable d’aquesta i el seu aïllament tèrmic s’interposa una cambra ventilada, és a dir, un espai buit  que deixa passar l’aire a través d’obertures disposades de tal manera que n’afavoreixen el moviment. D’aquesta manera, s’evaporen les petites filtracions d’aigua, mantenint l’aïllament sec, alhora que s’eviten les condensacions que provoca el vapor d’aigua que prové de l’interior en refredar-se. A l’estiu, la cambra ventilada ajuda a refrigerar la coberta de l’escalfament que es provoca a la superfície de la teulada per la incidència quasi perpendicular del sol.

casanostra-antiga fusteria-detall constructiu

Per tal que l’aïllament tèrmic i la cambra d’aire de la coberta tinguessin continuïtat en façana, vam plantejar un mur d’obra de fàbrica de termoargila (blocs termoacústics d’argila alleugerida) protegida per un entramat de cables tensats lleugerament separats del tancament (cambra d’aire), pel qual s’emparraria una heura parthenocissus tricuspidata. Aquesta pell vegetal donaria ombra durant l’estiu i a l’hivern, per ser de fulla caduca, deixaria que el sol escalfés la façana (no cal dir que a l’Heura li va encantar la proposta!). A partir d’una façana vegetal aconseguíem una façana ventilada low cost.

Com que és terra de vinyes i vins, finalment l’heura de projecte va ser substituïda per una parra. Aquest estiu, abans de les vacances, el Xavi i l’Heura ens van enviar una foto que mostrava com va colonitzant la façana…

casanostra-antiga fusteria-façana vegetal

Comparteix aquest post!

2 comentaris a “heura a l’Antigua fusteria I”

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

Guarda el teu nom, email i lloc web en aquest navegador per la pròxima vegada que comenti.