• ca   es
25/02/2014

l’aïllament tèrmic

L’energia més barata és la que no es consumeix. I per gastar menys en energia, hem d’aïllar bé.

Treballant en la façana ventilada de Ca la Pilar i Ca la Cristina, els clients ens han fet moltes preguntes sobre l’aïllament tèrmic. És per això que hem convidat al Dani Cordobés, arquitecte i arquitecte tècnic amb qui col·laborem habitualment, a que ens parli de l’aïllament tèrmic.

Per Dani Cordobés Márquez

Infinitat de vegades hem escoltat la importància de l’aïllament tèrmic i la seva necessitat per estalviar en la factura elèctrica o de gas. Tractarem de donar una breu explicació per conèixer una mica millor el funcionament i els requeriments que ha de complir un aïllament tèrmic. Com tothom sap la propagació de la calor sempre es realitza d’un cos calent a un cos fred, fins que s’igualen les temperatures entre ells. Aquesta propagació es realitza de tres formes:

 • Conducció: quan hi ha contacte físic entre els cossos.
 • Convecció: quan per mitjà d’un fluid en moviment (líquid o gas) es transporta la calor d’un cos a un altre.
 • Radiació: quan per mitjà d’ones electromagnètiques es transmet la calor, fins i tot en absència de medi físic.

Si prenem com a exemple un habitatge a ple hivern, la calor interior necessària perquè sigui confortable es propaga cap a l’exterior a través de les façanes, la coberta i el sòl. Aquesta propagació es realitza per mitjà de l’aire interior que transporta la calor fins a les parets (convecció). De l’aire interior pansa a través dels diferents materials que conformen la paret (conducció). I una vegada a l’exterior la calor es transmet a l’aire exterior.

Igual que un cable elèctric transmet el corrent elèctric, els materials tenen la capacitat de transportar la calor. Aquesta capacitat es diu conductivitat tèrmica, o coeficient de conductivitat tèrmica (W/m ºK), i per a un bon aïllament tèrmic és primordial disposar d’una conductivitat tèrmica baixa. Una altra manera de mesurar un aïllant tèrmic seria per la seva resistència al flux de calor (m² ºK/W), la seva capacitat d’impedir el pas de la calor a través seu. La conductivitat i la resistència són termes oposats, inversament proporcionals, a major conductivitat menor resistència i viceversa.

Per evitar aquesta propagació de la calor a través dels materials de l’habitatge, es col·loquen els diferents aïllants tèrmics que actuen com a barreres enfront del pas de la calor, retardant la pèrdua de la calor interior. L’aire té baixa conductivitat tèrmica pel que principalment els aïllants busquen tenir la major quantitat d’aire retingut en el seu interior.

Al mercat existeix una àmplia gamma de materials utilitzats com a aïllament tèrmic que segons la seva configuració els fan més apropiats o menys apropiats segons siguin per a façanes, cobertes o sòls. A més, en existir diferents solucions per resoldre les façanes, cobertes i sòls, els aïllaments tèrmics també adopten combinacions de diferents materials amb la finalitat de donar millors resultats. Així, es pot trobar aïllaments tèrmics combinats amb fulles de paper, fulles de paper d’alumini, taulers de fusta, etc.

A continuació s’indiquen els materials més utilitzats com a aïllament tèrmic.

MATERIALS SINTÈTICS

  casanostra_aïllaments sintètics

MATERIALS NATURALS

casanostra_aïllaments naturals

QUADRE COMPARATIU DE PREUS

casanostra_quadre comparatiu

GRÀFICA COMPARATIVA

casanostra-aillament-termic

Per ampliar la informació, us deixem l’enllaç amb tres vídeos de l’Agència de la Construcció sostenible:

Propietats dels aïllaments tèrmics

Aïllar els edificis (I)

Aïllar els edificis (II)

I l’enllaç a un post de mimbrea (un bloc molt interessant que parla de sostenibilitat, eficiència i ecoconstrucció), sobre materials aïllants fabricats amb productes reciclats.

Comparteix aquest post!

7 comentaris a “l’aïllament tèrmic”

 1. Visc amb una casa antiga reformada, però m’agradaria millorar la eficiència energètica. Podriau fer-li una ullada? M’agradaria tenir pressupost

 2. Bon dia. Visc en un àtic amb dues parets de 35 cm., mitja casa, als quatre vents i l’altra mitja dona al pati de llum de l’escala, (les parets no s’escalfen tant). A l’hivern és una nevera i a l’estiu les parets dintre casa són extremadament calentes.
  Quina seria la millor solució, la més ecològica i la més econòmica.
  Cordialment.
  Eduard Miret.

  1. Hola Eduard, la solució depén de molts factors i el millor seria veure-ho in situ. Però a priori el millor, tot i que no és la opció més econòmica, és aïllar per fora les parets exteriors.
   Salutacions,

 3. Tinc la intenció de col·locar un aïllament tèrmic per fora a la paret nord d’una casa antiga d’una sola planta però també voldria col·locar material aïllant al sostre. Em podríeu aconsellar quin seria el més eficient i el menys nociu pel medi ambient?

  Moltes gràcies.

 4. Hola,
  Volem aillar el sostre d’una casa antiga.
  Estem decidint si amb suro o llana de roca.
  La diferència de preu és important i voldriem demanar consell.
  Hem llegit que la llana de roca té certes imputacions de no ser del tot inocua per la salut.
  Per mi això és el més prioritari.
  Les parets estan aillades amb suro injectat.

  Em podrieu ajudar?
  Gràcies

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

Guarda el teu nom, email i lloc web en aquest navegador per la pròxima vegada que comenti.